SSI: Social Selling Index van Linkedin

18 maart 2016

SSI: Social Selling Index van Linkedin

Linkedin meet met de Social Selling Index, ook wel de SSI genoemd je activiteiten op Linkedin en hangt er een cijfer aan. Voor Linkedin is het een nieuwe manier om waarde toe te voegen aan je online activiteit. Je Social Selling Index wordt iedere dag bijgewerkt en is een momentopname.

De maximale SSI welke je kunt bereiken is 100 punten. Deze is opgebouwd uit vier onderdelen: je merk bouwen, het vinden van de juiste personen, welke kennis deel je en hoe bouw je relaties. Je SSI laat je zien hoe effectief jij bent in het inzetten van Social Sales via Linkedin.

Linkedin meet op de volgende vier onderdelen:
* Establish your professional brand
* Find the right people
* Engage with insights
* Build relationships

Het is niet bekend welke exacte waarde Linkedin aan de verschillende onderdelen hangt. Wel geven deze vier onderdelen weer waar je op kunt letten:

Bouw je merk:
Linkedin kijkt hoe compleet je profiel is en of je de Allstar status hebt bereikt. Hoe meer je invult op je Linkedin profiel invult hoe sneller je de All star status bereikt. Schrijf een goede samenvatting en vertel wat je in je vorige banen hebt gedaan en waar je verantwoordelijk voor was. Zorg er voor dat je contactgegevens up-to-date zijn. Bij je samenvatting en je huidige baan kun je ook multimedia content toevoegen zoals een presentatie of afbeeldingen.

Vind de juiste mensen:
Linkedin wil graag dat jij het platform continu actief inzet. Hoe vind je nieuwe contactpersonen, wie voeg je toe aan je netwerk. Hoe vaak bekijk jij profielen van je connecties en van tweede- en derdelijns contacten. Wie heeft jou bekeken en zoek je contact met deze mensen? Ook dan stijgt je score.

Linkedin heeft een uitgebreide zoekmachine waarmee je heel gericht de juiste contactpersonen kunt vinden.

Advanced People Search

Linkedin Sales Navigator is het betaalde deel van het platform waar je naast meer zoekmogelijkheden hebt je ook leads en accounts kunt opslaan om zo alle berichten van je contactpersonen en interessante bedrijven chronologisch kunt volgen en lezen. Met Linkedin Sales Navigator zoek je nog eenvoudiger en kun je abonnementen op je zoekopdrachten instellen.

Met Sales Navigator krijg je toegang tot TeamLink ( vanaf 10 medewerkers in de corporate versie ) waarmee je direct ziet welke collega reeds contact heeft met jouw prospect. TeamLink maakt het mogelijk om nog nauwer samen te werken met je collega’s in het realiseren van nieuwe klanten.

Kennisdelen:
Naast het delen van content en het schrijven van longposts via Linkedin Pulse kijkt Linkedin bij het bepalen van de SSI score ook naar welke prospects of concurrerende bedrijven je volgt. Deelnemen in groepen is ook belangrijk. Interactie is bij ieder platform van groot belang. Hoe meer contact je zoekt met anderen hoe belangrijker je wordt voor een platform. Berichten via de inbox en InMails tellen mee bij het bepalen van je score.

Hoe is je netwerk opgebouwd:
Bij het bepalen van je Social Selling Index kijkt Linkedin uiteraard ook naar welke relaties je legt. Met wie maak je contact, wie nodig je uit en wie nodigt jou uit om te linken. Linkedin rekent mee hoeveel connectie verzoeken worden geaccepteerd of afgewezen.

Link met prospects, mogelijke samenwerkingspartners, klanten, collega’s en ook ex-collega’s. Wanneer je Linkedin een langere tijd gebruikt zul je merken dat personen waar je zakelijk nu niets voor kunt betekenen later ineens een hot prospect kunnen zijn.

Profiel vergelijking met anderen

Wat betekent je score?
De Social Selling Index ligt op een schaal van 0 tot 100. De gemiddelde SSI in Nederland is 43%. Je social selling index cijfer is een momentopname. Het getal geeft een richtlijn hoe actief je bent op Linkedin zelf.

Linkedin SSI Martijn Rijk

Hoe hoger je score hoe groter de kans dat je meer succes hebt in je vak. Van Salesprofessionals wordt gezegd dat je met een hogere social selling index 51% meer kans hebt om je targets te realiseren.

Volgens Linkedin zelf zijn sales professionals meer bezig met het vinden van waarde in het bouwen van hun netwerk door leads beter te kwalificeren en een social business pipeline te ontwikelen. Gemiddeld genomen profiteren social selling leaders van de volgende punten:

* 45% meer opportunities
* 51% grotere kans op het behalen van targets
* 80% meer productiever

Linkedin is op dit moment het platform waar je als sales bij uitstek kansen creëert om deze aan tafel bij je prospect te verzilveren. Wil je weten wat jouw Social Selling score is? Via deze link kom je op jouw pagina met inzichten in jouw gebruik van Linkedin.

Wil je meer weten over de Linkedin Social Selling Index? Boek een sessie met ons. Zorg jij voor de koffie, regelen wij de rest. Onze agenda staat online.

Wil je eerst contact of meer informatie dan zijn we via Whatsapp bereikbaar op 06 309 15 261 of stuur ons een bericht.