Social Selling: Essentieel voor waardevolle relaties en succes in sales!

Social Selling onderzoek SalesStep

Social Selling & Networking is een cruciale competentie voor sales. Bij Social Sales hebben we social selling gedefineerd als: “Het cultiveren van contacten door middel van netwerken, inzichten en gesprekken met als doel het opbouwen van langdurige relaties is de kern van Social Selling.”

Het doel van Social Selling is nooit om direct te verkopen via online media of digitale platforms, maar juist relaties te versterken en om leads te genereren. In de moderne zakelijke wereld zijn ouderwetse cold calling en willekeurige benaderingen niet meer effectief.

Uit onze coaching sessies blijkt dat de competentie Social Selling nog steeds onderontwikkeld is. Het is van essentieel belang dat salesteams hun sociale en netwerkvaardigheden verder ontwikkelen. Onderzoek heeft aangetoond dat B2B koopgedrag verandert en dat technologie een essentieel instrument is om kennis te verzamelen en uiteindelijk ook om deals te sluiten. Bijna 73% van de verkopers die investeren in het gebruik van sociale en online media, gebruikt digitale tools om meer informatie over hun doelgroep te vinden, contact te leggen en in beeld te komen bij prospects. Ook geeft 89% van de verkoopprofessionals aan dat netwerkplatforms van groot belang zijn voor hun dagelijkse activiteiten.

Het succes van Social Selling is niet alleen afhankelijk van technologie en het online aanwezig zijn. Het draait om de waarde die je als persoon, als mens toevoegt aan je netwerk en hoe je deze waardevolle inzichten benut. Het veranderende aankoopproces vereist een andere benadering van leadgeneratie.

Ongeveer 51% van de besluitvormers benadrukt vertrouwen als de belangrijkste factor bij het kiezen van een verkoper. Aangezien 90% van de zakelijke beslissers nieuwe diensten en producten via Google zoekt en 75% van hen LinkedIn gebruikt om betrouwbare partners te vinden, moeten we als salesprofessionals investeren in Social Selling. Vertrouwen blijft van cruciaal belang in zakelijke transacties. Wist je dat klanten merken en dienstverlening beter waarderen wanneer verkoopprofessionals ruim voldoende tijd besteden aan het opbouwen van menselijke relaties en oprechte aandacht tonen. Dit is waar technologie en “contacten cultiveren en sociale netwerken gebruiken” in beeld komen.

Door waardevolle inhoud te delen en netwerken te verbinden, kun je de industrie-expert worden in jouw vakgebied of regio. Dit zorgt ervoor dat potentiële partners en klanten je vinden zonder dat je traditionele koude acquisitie hoeft toe te passen. Het vergt tijd en investering om deze persoonlijke aanpak te ontwikkelen. Het is niet alleen belangrijk om informatie over je bedrijf of werkgever te delen op sociale media, denk bijvoorbeeld aan whitepapers of ebooks. Het is van groter belang om te begrijpen welke informatie jouw netwerk zoekt en hoe je hen kunt helpen. Daarnaast kun je waarde toevoegen door connecties te leggen tussen mensen die naar elkaar op zoek zijn. Dit toont aan dat je om je netwerk geeft en persoonlijk handelt.

In conclusie, gebaseerd op de ervaringen met SalesStep assessments, is het duidelijk dat het ontwikkelen van de competetie Social Selling & Networking de hoogste prioriteit moet hebben voor commercieel management en salesmanagers. 

Staat Social Selling al op jouw prioriteitenlijst? Wil je een assessment voor je team of jezelf als manager? Lees hier meer over wat we met SalesStep voor jou kunnen betekenen!