Social Sales rijdt elektrisch naar klant en prospect

2 mei 2019
Sinds 8 maart rijden wij volledig elektrisch. In augustus 2018 had ik me al aangemeld voor de wachtlijst van de Kia e-Niro. Deze stap had ik gezet omdat de Toyota prius hybride plug-in dit jaar meer dan 180.000 kilometer op de teller zou krijgen en naar het hogere bijtellingsniveau zou gaan.

Dag tankpas, hallo laadpaal! Dat schreef ik op 8 maart op LinkedIn. Naast felicitaties vroeg men ook of ik mijn ervaringen wilde delen. Dat doe ik met plezier!

Inmiddels heeft de Kia e-Niro ruim 5.000 kilometer gereden. Geheel naar volle tevredenheid. De eerste week was het natuurlijk wel spannend. Ik heb ruim 20 jaar in een auto gereden waar je minimaal 600/700 kilometer mee kon rijden op benzine, gas en diesel. Wanneer je tank bijna leeg was kon je op iedere hoek van de straat tanken. De Kia e-Niro kan met een volle accu maximaal 445 kilometer rijden. Wanneer het kouder is dan haalt het accupakket 393 kilomter. In de praktijk kom ik met deze actieradius overal.

Om de proef op de som te nemen zijn we een dag na het bezoek aan de dealer naar Gent gereden. Een enkele reis van ruim 180 kilometer, tegen een verbruik van 19,4 kWh/100 kilometer. Dat maakt dat we naar Gent en terug op één acculading kunnen rijden. Hoewel we in België hebben geladen, was dit niet nodig.

Waar ik bij de vorige nieuwe auto’s vooral opmerkingen kreeg als: “mooie auto”, “dat rijdt zeker wel lekker” tot “mooie kleur en toffe velgen” krijg ik bij deze elektrische auto vooral de vraag: ‘hoe ver kun je er mee?’

Hoewel we vooral online verbonden zijn geef ik er de voorkeur aan om met relaties en klanten offline af te spreken. Vandaar dat ik veel kilometers maak om iedereen persoonlijk te ontmoeten.

Gemiddeld genomen rij ik per week zo’n 1.000 kilometer. Wanneer ik kan laden bij klanten en relaties dan hang ik de auto aan de stekker. Ook onderweg, wanneer ik werk in hotels dan plug ik de auto in.

In de afgelopen periode heb ik nog geen gebruik gemaakt van de snelladers, simpelweg omdat het niet nodig is geweest. Thuis heb ik een lader, zodat ik iedere dag met een volle accu vertrek. Bij mijn klanten kan ik nagenoeg overal laden en er zijn in Nederland voldoende laadpalen beschikbaar. In België en Duitsland is dit anders. Er zijn simpelweg minder laadpunten beschikbaar. Dankzij het bereik van de Kia, rijden we naar Antwerpen en terug zonder te laden.

De voordelen van elektrisch rijden, in willekeurige volgorde:

  • Eindelijk een carkit waarbij ik verstaanbaar ben (want de auto is erg stil, zonder motorgeluid)
  • Financieel voordeel in de vorm van lagere bijtelling, milieuinvesteringsaftrek, etc.
  • Milieuvriendelijk, ook de kinderen voeren hier het gesprek over
  • Autopilot en adaptive cruise control zorgen voor ontspannen autorijden
  • Uitrustingsniveau van de Kia e-Niro: alles zit er op en aan!

Er zijn geen nadelen. Natuurlijk, de range zorgt ervoor dat je wat meer moet plannen. En, na 20 jaar achteruit inparkeren, is het wennen om nu vooruit te parkeren, omdat daar het laadpunt van de auto zit. Maar dat is dan ook het enige minpunt voor mij.

Ik ben tevreden elektrisch rijder en kijk met plezier uit naar de toekomst van autonoom rijden.

Social Sales traint en coacht sales- en accountmanagers in het realiseren van meer en nieuwe business. Wil jij weten wat lead generatie en social business via Linkedin voor jou kunnen betekenen? Laten we afspreken. Ik ga graag het gesprek met je aan om te zien waar de kansen liggen voor jouw sales!