Online platformen: de dynamiek van veranderen
Ik ontving een mail van Linkedin met de laatste wijzigingen op het platform.
Linkedin is steeds op zoek naar verbeteringen aan het sociale platform. Linkedin zegt zelf dat dit gebeurt in de ‘voortdurende inspanning om gebruikers en hun gegevens te beschermen’. Dit is niet nieuw maar gebeurt steeds.
Auteur pagina’s Linkedin Pulse
De auteur pagina is de plaats waar al je berichten worden geplaatst welke geschreven zijn via Linkedin Pulse. Voor de auteur en voor de lezer is dit, volgens Linkedin, gemakkelijker om artikelen te delen. Hieronder staat een voorbeeld van een auteur pagina.
Het verschil tussen de huidige link, en de nieuwe link is één woordje: Author in plaats van Posts. De nieuwe link naar al mijn artikelen op geplaatst via Pulse op Linkedin is https://www.linkedin.com/today/author/martijnrijk.
Wanneer je de oorspronkelijke link, deze bijvoorbeeld https://www.linkedin.com/today/posts/martijnrijk, in je e-mail handtekening, op je blog of een andere website hebt vermeld, werk deze dan bij naar je persoonlijke nieuwe link. De nieuwe link naar je auteur pagina is effectief per 8 maart 2016.
Linkedin Connected app
In juli 2014 heeft Linkedin de app LinkedIn-Connected gelanceerd. Met deze app kun je op een goede manier in contact blijven met je professionele netwerk. Linkedin heeft echter alweer besloten om op 21 maart de Connected app terug te trekken. Volgens Linkedin is de feedback van gebruikers over de functionaliteit van de connected app geïntegreerd in de algemene Linkedin App.
Al je netwerk updates vind je dan via het ‘My network” tabblad in de Linkedin app. Op dit tabblad lees je informatie over mensen in je netwerk met een nieuwe baan, met en werkjubileum en nieuwe connecties.
Je kunt de app op je mobiel blijven gebruiken tot 21 maart, erna kun je de app verwijderen. Wanneer je je agenda hebt gelinkt aan de app om informatie te ontvangen over de deelnemers aan je meetings dan zul je in de Linkedin app je agenda opnieuw moeten koppelen om dezelfde informatie te blijven ontvangen.
Waarom veranderen?
Wat opvalt is dat apps of toepassingen van platformen met veel bombarie gelanceerd worden en redelijk snel weer worden teruggetrokken. Dit geldt niet alleen voor Linkedin. Herinner je je Inmaps van Linkedin nog? De tool waarmee je je netwerk visueel in kaart kon brengen. Ook Dropbox kondigde recent aan dat de Carousel app wordt teruggetrokken.
Een andere wijziging met grote impact is het afsluiten van de Linkedin API voor ontwikkelaars. Een API is een stekker tussen verschillende platformen waarmee het mogelijk is om gegevens uit te wisselen. Je kon voorheen de Linkedin API gebruiken om je connecties geautomatiseerd te exporteren naar je crm omgeving. Zo kon je bijvoorbeeld al de nieuwe connecties van je eerstelijnscontacten analyseren.
Social Media Monitoring tools merken ook de beperking van de afsluiting van de Linkedin API. Een artikel posten via een externe tool is nog mogelijk, echter je mag van Linkedin geen afbeeldingen meesturen. Hiervoor zul je direct op Linkedin je artikel moeten plaatsen.
Ook het publiceren van onderdelen van je Linkedin profiel op je website was mogelijk. Sinds 12 mei 2015 is dit voor de massa niet meer mogelijk en krijg je alleen toegang tot bepaalde functionaliteiten via door Linkedin ontwikkelde tools.
Er zijn nog maar twee crm leveranciers welke alsnog toegang hebben tot de Linkedin API. Samen met een zeer beperkte selectie andere leveranciers mogen zij van Linkedin apps bouwen en krijgen ze toegang tot de API.
Enerzijds zal het afsluiten van apps liggen aan het feit dat het aantal gebruikers en de activiteit in de app te laag is om de app rendabel te maken en de bijbehorende investering om de app actueel te houden.
Anderzijds vermoed ik dat ook platformen steeds nieuwe manier zoeken om gebruikers naar het belangrijkste platform te lokken. Wanneer je maar een paar leveranciers toegang geeft tot je resources kun je op basis van exclusiviteit een bepaald tarief vragen voor toegang tot functionaliteit en data.
Daarnaast hebben platformen op de eigen website meer inzicht in het gebruik en is het eenvoudiger om gebruikers advertenties te tonen om adverteerders tevreden te stellen en anderzijds om een mogelijke upsell in abonnementen te stimuleren.
Het is jammer voor de gebruiker en voor ontwikkelaars. Zij steken er veel tijd, energie en middelen in om toepassingen te ontwikkelen om meer met Linkedin data te doen. Daarnaast stimuleert het naar mijn idee niet het gebruik van de platformen op lange termijn.