Het is niet genoeg

13 augustus 2019

om alleen aanwezig te zijn op LinkedIn.

Als dat zo was dan zou iedereen met een goed LinkedIn profiel het veel te druk hebben met oneindig veel leads en prospects.

Het gaat er om dat je in je offline en online aanwezigheid investeert. Om te beginnen tijd. Tijd is nodig om te inventariseren en te analyseren. Na deze eerste stap kun je gaan ‘luisteren’ en data verzamelen. Hierna kun je persoonlijk, authentiek en relevant aan verschillende relaties gaan bouwen. Vanuit de DNA aanpak van Social Sales is dit de stap van het netwerken. Uiteindelijk is het je doel om van leads zoveel te weten te komen dat het prospects kunnen worden. Met je prospects kun je offline het gesprek aangaan om nog meer te weten te komen overde behoefte en wensen. Zodat je met deze informatie oprechte aandacht kan geven.

Inventarisatie en data

Heb je voor jezelf een helder doel geformuleerd? Weet je wie je wil bereiken en waarom juist die personen van die geselecteerde bedrijven zo interessant zijn voor jouw propositie? Welke organisaties worden klant in 2019?

Er zijn verschillende manieren om de inventarisatie optimaal uit te voeren. Wanneer wij naar data kijken dan maken we gebruik van website analyse platformen zoals SalesFeed, monitoren we onderwerpen en bedrijven met OBI4wan en LinkedIn en vertrouwen we op ons CRM platform Salesflare. Gecombineerd geven deze software programma’s ons voldoende informatie om de juiste doelgroep te bepalen.

Luisteren en netwerken

Om goed te luisteren is het van belang om enerzijds goed te monitoren en te luisteren naar je doelgroep. Dit doen we voornamelijk via LinkedIn Sales Navigator en met OBI4wan. Anderzijds is het belangrijk om ook naar jezelf en je team te luisteren. Een moment opname van je eigen kunnen en presteren in combinatie met je drives en waarden levert veel inzichten op. Er zijn veel verschillende assessments mogelijk. Wij hebben gekozen voor de twee beste in hun eigen categorie. Social Sales werkt voor persoonlijke analyses en assesments met de methoden van ECHO Listening en SalesStep.

Naast luisteren is de inzet van je verschillende netwerken van essentieel belang. Jij alleen bent de beperkende factor. Immers je kunt niet alles in de gaten houden. Je kunt dan ook beter je netwerken inzetten om, samen meer te bereiken en om met behulp van anderen ervoor te zorgen dat jouw boodschap ook bij potentieel interessante relaties terechtkomt.

Aandacht voor relaties

Persoonlijke en oprechte aandacht voor de persoon aan de andere kant van de tafel of beeldscherm is waar het echt om draait. Meer en meer lees ik over de terugkeer van de “Menselijke Maat”. Bijvoorbeeld in dit artikel en dit interview.

Wat zou het mooi zijn wanneer we meer naar elkaar luisteren en echte aandacht geven. Dus ook niet alleen een like op een artikel, maar eens een echte reactie schrijven. Nu eens niet de standaard, door LinkedIn voorgekauwde reactie sturen, maar eens gaan zitten en een persoonlijk bericht sturen.

Het is niet genoeg om alleen aanwezig te zijn. Het is tijd om als mens de verbinding aan te gaan.