Dag 2016, welkom 2017!

16 december 2016

Dag 2016, welkom 2017!


Het jaar 2016 was een bijzonder jaar. Niet alleen persoonlijk en zakelijk, zeker ook maatschappelijk.

Op persoonlijk vlak is het een bijzonder jaar geweest. Ik ben getrouwd met de liefste in de zomer en een week erna zijn we verhuisd. Hoewel dit zeer mooie persoonlijke momenten zijn geweest kent ook ons jaar naast pieken ook dalen. We hebben afscheid genomen van mensen. We hebben ook mooie mensen mogen ontmoeten en leren kennen. Dat hoort bij leven, ons leven.

Zakelijk gezien is 2016 een prima jaar. Met projecten als sales & marketing versneller, social sales trainingen, social media en online klantcontact trainingen, data analyses en sales management zijn er mooie samenwerkingen geweest en ontstaan. Ik wil mijn klanten, relaties, opdrachtgevers en partners bedanken voor de prettige contacten en samenwerking.

Maatschappelijk gezien zijn er in 2016 veel opmerkelijke gebeurtenissen geweest. Van aanslagen in Frankrijk en België tot politiek verrassende ontwikkelingen in Amerika en in ons eigen land. Van verschrikkelijke gebeurtenissen waarbij mensen om het leven zijn gekomen tot publieke discussies die de wortels van culturen raken.

Wat opvalt aan deze gebeurtenissen is dat de menselijke maat in de publieke discussies lijkt te zijn verdwenen. De gesprekken zijn verhard, de meningen verdeeld in voor of tegen, in ja of nee. De nuance doet er niet meer toe. Er zijn in 2016 vaker wij/zij kampen ontstaan dan dat we dichter tot elkaar kwamen.

Technologie heeft ons geholpen om op ieder moment, via allerlei kanalen met elkaar te communiceren. Dezelfde technologie zorgt er ook voor dat we soms verder van elkaar af staan. Verder omdat we denken voor elkaar, omdat we tussen de bits en bytes niet kunnen zien wat de nuance is. Mede door technologie raken we het menselijke aspect kwijt.

Alleen kun je harder gaan, samen kom je verder. De korte termijn is niet interessant. Dat wat op langere termijn voor jou van belang is, is wat telt. Laten we naar elkaar luisteren, elkaar oprechte aandacht geven en samenwerken.

Voor 2017 spreek ik de hoop uit dat het persoonlijke contact nog meer geïntensiveerd wordt, dat we samen nog beter en meer naar elkaar luisteren en dat we elkaar oprecht aandacht geven.

Ik wens je een warme, gezellige kerst en een mooi 2017 toe.