2019: Aandacht voor de ander

18 december 2019

2019: Aandacht voor de anderSchreef ik vorig jaar nog dat het jaar zo snel voorbij ging. Het jaar 2019 is niet anders verlopen. Het was een bijzonder jaar. Een jaar lang leren, herzien, uitproberen en groeien.
Afgelopen jaar hebben we samengewerkt met fijne klanten en even zo fijne partners. Van trainingen over LinkedIn en Sales Navigator voor sales en accountmanagement tot en met advies over leadgeneratie. Van het verzorgen van inspiratie sessies voor salesteams tot en met het opzetten van een marketingafdeling. In 2019 hebben we samengewerkt met fijne mensen.
Ik ben trots op mijn gezin; mijn kinderen en mijn vrouw Ilona. Samen beleven we mooie avonturen, geven ze advies en opbouwende kritiek op mijn ideeën en vooral, genieten we met elkaar.
Oprecht en persoonlijk contact, met aandacht voor de ander zit stevig verankerd in het DNA van Social Sales. We hebben dit jaar speciale aandacht gegeven aan de A uit DNA: Aandacht.
We maakten veel kilometers om klanten persoonlijk te spreken, te trainen en te begeleiden. Hoewel we ook veel contacten telefonisch of online via Gotomeeting onderhouden komen we het liefst op locatie. Daar waar we écht contact kunnen maken, daar zijn we het liefst.

Data is alom aanwezig. Het proces van verzamelen verloopt grotendeels geautomatiseerd. Alles wordt gemeten en gepresenteerd in diverse dashboards, niet alleen voor klanten, ook voor Social Sales zelf.
We weten wie er in ons Netwerk zitten. Wat men doet, hoe actief men is en wat hen bezighoudt. We proberen met oprechte interesse de persoon achter de mens te ontdekken. Allemaal leuk en aardig die data en de mensen in het netwerk. Waar het echt om ging dit jaar is de de A van Aandacht.
De focus lag niet op groei, niet op winstmaximalisatie. We wilden niet meer bereik, niet meer engagement of meer likes. We hebben aandacht gegeven aan de meest waardevolle personen in onze omgeving: Mensen.
Aandacht voor mensen betekent ook dat we iets doen wat niets met onze business van doen heeft. Ieder jaar doen we iets voor een goed doel, wat we een warm hart toedragen. Dit jaar hebben we er voor gekozen om Join the Pipe te steunen: De ambitie van Join the Pipe is om de langste waterleiding van de wereld te bouwen en plastic soup bij de bron aan te pakken. We hebben 200 flessen van Join The Pipe uitgedeeld aan relaties, klanten en mensen uit het netwerk. Om niet alleen landelijk en internationaal iets te doen hebben we ook lokaal een hockey team gesponsord met drinkflessen

Team IJssel JC1 drinkt tijdens de wedstrijd uit Social Sales flessen
Het gaat er niet om of je een groot netwerk hebt met duizenden verbindingen. Het doet er niet toe of je met veel mensen in verbinding staat. Het lijntje wat je met iemand hebt is leeg zonder persoonlijke en oprecht aandacht. Het belangrijkste wat jij, als individu te bieden hebt, is aandacht. Het lijntje, de link alleen is niet voldoende. Het gaat erom wat je over de lijn met iemand deelt. Wat je geeft om de ander én wat je geeft aan de ander. Dat wat jij deelt, dat maakt het verschil.

Het lijntje, de link alleen is niet voldoende. Het gaat erom wat je over de lijn met iemand deelt.


In onze gesprekken hebben we het vaak over de “menselijke maat”. Met de komst van diverse mogelijkheden om processen te automatiseren en te digitaliseren wordt de “menselijke maat” vaak over het hoofd gezien en vergeten. Met het gegeven dat iedereen een zelfde soort product of dienst levert, met bijbehorende superlatieven maak je het verschil niet door meer van alles te wensen.
Je maakt het verschil door de echte verbinding te leggen, door echt contact te maken. Door oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander. Dat maakt jou als persoon uniek.
? Will we ever (Will we ever) ?
? Meet again? (Meet again?) ?
Tijdens de ritten naar klanten luisteren we naar podcasts en muziek. Eén nummer wat in onze ogen juist gaat over de ander, de onbekende is “Goodbye Stranger” van Supertramp. Naast dat het een fijn nummer is in de auto, gaat het volgens ons ook over het ontdekken van strangers.
Kom te weten wie de ander is. Sta eens stil bij wat je van een ander weet. Of wat je over een ander weet. Probeer nu eens niet te verkopen of met je product of dienst bezig te zijn.

Ga het gesprek eens aan en maak persoonlijk contact. Laten we in 2020 persoonlijke en oprecht aandacht als standaard hanteren en echt verbinding maken.
Ik wens je, ook namens Ilona en de kinderen, mooie en gezellige kerstdagen en een goed en persoonlijk 2020 toe.
Speciale dank aan het team van DRD Support voor de 'Happy 2020 Social Sales" animatie!